blog

Cukrzyca ciążowa a dieta

Często przyszłe mamy słyszą właśnie taką diagnozę od lekarza prowadzącego, po wykonaniu testu obciążenia glukozą w drugim trymestrze ciąży. Czym jest cukrzyca ciążowa? jakie skutki wywołuje w organizmie matki i dziecka?, jak dostosować swój jadłospis do zaburzonej gospodarki hormonalnej podczas ciąży? Na te pytania postaram się
odpowiedzieć w poniższym artykule. Temat u mnie jak najbardziej aktualny, ponieważ po badaniu krzywej cukrowej okazało się, że jestem sporo poza skalą na plusie.

Procedura wprowadzenia do tematu diety i samokontroli jest następująca – po pozytywnym wyniku obciążenia glukozą, zostajesz skierowana do lekarza diabetologa, który w początkowym etapie zleca samokontrolę, czyli przez tydzień badasz poziom cukru po posiłkach. Jeśli poziom cukru na czczo oscyluje między 60-90 mg/dl , natomiast po 1 godzinie po posiłku nie przekracza 120 mg/dl wystarczy kontrola poprzez dietę.
Mnie do tej pory udało się uniknąć dodatkowych zastrzyków z insuliny, niestety gdyby moja wiedza z odżywiania byłaby mniejsza już na początku konieczne byłoby zastosowanie zastrzyków z insuliny.

 

foto artykuł cukrzyca ciążowa

 

Zacznijmy od początku. Cukrzyca ciążowa dotyka około 10% kobiet ciężarnych. Powstaje w wyniku upośledzenia przemian glukozy w glikogen i towarzyszącego niedoboru insuliny lub wskutek zmniejszenia reaktywności na ten hormon. W większości przypadków cukrzyca ustępuje całkowicie po porodzie. Po jej wystąpieniu zwiększa się jednak ryzyko pojawienia się jej przy kolejnej ciąży oraz zachorowania w przyszłości na cukrzycę typu 2.
Pytanie podstawowe brzmi: czy kobieta miała niewykrytą cukrzycę typu 1, która objawiała się w okresie ciąży?, czy pod wpływem rozwijającego się płodu nastąpiło wzmożone zapotrzebowanie na insulinę? czy komórki beta trzustki między 25, a 30 tygodniem ciąży zostały przeciążone i przestają kontrolować gospodarkę węglowodanową?

Ryzyko wystąpienia cukrzycy wzrasta, gdy: w rodzinie kobiety zdarzyły się przypadki wystąpienia cukrzycy ciężarnych, kobieta urodziła w poprzedniej ciąży duże dziecko, powyżej 4,5 kg, kobieta ma nadwagę lub jest otyła, kobieta choruje na zespół policystycznych jajników. Symptomy, które mogą świadczyć o pojawieniu się cukrzycy
ciążowej to: nadmierne pragnienie, częste oddawanie moczu, zmęczenie, mdłości, częste infekcje pęcherza, pochwy i skóry, zaburzenia widzenia. Skutki cukrzycy ciążowej dla matki to : infekcje dróg moczowych, poród przedwczesny, zwiększona ilość płynu owodniowego, poronienie, nadciśnienie, zwiększenie postępu przewlekłych powikłań
cukrzycy.

Wpływ cukrzycy ciążowej na dziecko: wady wrodzone np. wady serca, wady nerek, wady ośrodkowego układu nerwowego, zwiększona masa urodzeniowa dziecka – makrosomia, wyraźne cechy opóźnienia rozwoju płodu, opóźnione dojrzewanie płodu, umieralność okołoporodowa, zaburzony metabolizm noworodków.

Dieta dla kobiet z cukrzycą ciążowa różni się od diet stosowanych w leczeniu innych typów cukrzycy. Twoje posiłki powinny zawierać odpowiednie ilości węglowodanów, białka i tłuszczu oraz utrzymywać się pomiędzy 2300 a 2500 kcal dziennie. Należy też unikać wszelkiego rodzaju słodyczy, które niekorzystnie wpływają na florę bakteryjną
i przyczyniają się do infekcji drożdżakowych dróg rodnych, ponieważ cukier to świetna pożywka dla drożdży.

Zastosuj się do kilku zasad: spożywaj regularne posiłki co 2-3 godziny dzięki czemu nie będziesz odczuwać wilczego apetytu, unikaj cukrów prostych – czyli węglowodanów pochodzących z produktów wysoko przetworzonych takich jak np. biała mąka, jedz powoli przeżuwaj każdy kęs – aby do mózgu dotarła informacja, co zjadłaś, pij wodę – pamiętając
o tym, że soki i nektary to bomba cukrowa!, jedz mniej, ale lepiej – gdy sięgasz po czekoladę zamień ją na lepszy jakościowo odpowiednik np. czekoladę z pełną zawartością kakao, jedz owoce zamiast słodyczy – z umiarem (unikając tych wysokocukrowych jak: banany, winogrona), na kolację serwuj sałatki zamiast owoców, podjadaj warzywa –
gdy dopadnie Cię głód, unikaj kawy – ponieważ wypłukuje cenny magnez dzięki czemu chętniej sięgamy po słodycze, aby uzupełnić jego niedobory. U mnie cukier najbardziej podnosiły ziemniaki i czasami zjedzony chleb żytni. Powodzenia dziewczyny! na pewno uda się Wam wytrwać do końca. Trzymam kciuki za Was:)

Literatura:
Ciąża – poradnik dla rodziców, Anne Deans, Muza 2003.
Jedz pysznie i zdrowo w ciąży, Magdalena Makarowska, Łódź 2013.

Opracowanie: Augustyn Paulina

 

Zapisz się do newslettera!

Zyskasz dostęp do nowych artykułów, aktualne informacje o wydarzeniach i warsztatach, bezpłatne materiały i filmy do pracy własnej.